Ticker

6/recent/ticker-posts

MS Excel - 100 MCQS Question Answer (Part 1)

 

Tutor Chetan - Notes

Microsoft Office Package

MS Excel - 100 MCQS Questions

Part 1

Click Here To View Part 2



1. A function inside another function is called _______.
  • A. Nested function
  • B. Round function
  • C. Sum function
  • D. Text function
  • Ans: A

2.  Which of the following is not an underline option in the format cells dialog box?
  • A. Double
  • B. Single Accounting      
  • C. Double Accounting
  • D. Single Engineering
  • Ans: D

3.  Formulas in Excel start with _______.
  • A.   %
  • B.   =
  • C.   +
  • D.   –
  • Ans: B

4.  The default header for a worksheet is _______.
  • A. Username
  • B. Date and Time
  • C. Sheet tab Name
  • D. None
  • Ans: D

5.  Which of the following is not an option of the spelling dialog box?
  • A. Ignore
  • B. Ignore all
  • C. Edit
  • D. Change
  • Ans: C

6.  Which of the following methods will not enter data in a cell?
  • A. Pressing the Esc key
  • B. Pressing an arrow key
  • C. Pressing the tab key
  • D. Clicking the enter button to the formula bar
  • Ans: A

7.  The cell reference for cell range of G2 to M12 is _______.
  • A.   G2.M12
  • B.   G2;M12
  • C.   G2:M12
  • D.   G2-M12
  • Ans: C

8.  What is the keyboard shortcut for creating a chart from the selected cell range?
  • A.   F2
  • B.   F4
  • C.   F8
  • D.   F11
  • Ans: D

9. The Software which contains rows and columns is called ______.
  • A. Database
  • B. Drawing
  • C. Spreadsheet
  • D. Word processing
  • Ans: C

10. You can group noncontiguous worksheets with ______.
  • A. The alt+enter key
  • B. The ctrl key and mouse
  • C. The shift key and the mouse
  • D. The group button on the standard toolbar
  • Ans: B

11. What is the AutoComplete feature of Excel?
  • A. It automatically completes abbreviated words
  • B. It completes text entries that match an existing entry in the same column
  • C. It completes text and numeric entries that match an existing entry in the same column
  • D. It completes text entries that match an existing entry in the same worksheet
  • Ans: B

12. Which of the following is correct?
  • A. =AVERAGE(4, 5, 6, 7)
  • B. =AVERAGE(A1, B1, C1)           
  • C. =AVERAGE(A1:A9, B1:B9)
  • D. =All of the above
  • Ans: D

13. Which of the following function will return a value of 8?
  • A. ROUNDUP(8.4999, 0)
  • B. ROUNDDOWN(8.4999, 0)
  • C. ROUND(8.4999, 0)
  • D. Only B and C
  • Ans: D

14. How to restrict to run a macro automatically when starting Microsoft Excel?
  • A. Hold down the SHIFT key during startup
  • B. Hold down the CTRL key during startup
  • C. Hold down the ESC key during startup
  • D. Hold down the ALT key during startup
  • Ans: A

15. How to remove the unwanted action from recorded macro without recording the whole macro again?
  • A. By using the Find and Edit Action Option
  • B. By clicking on the Refresh button in the Macro toolbar
  • C. By edit the macro in the Visual Basic Editor
  • D. Macro cannot be edited.
  • Ans: C

16. What should be add before a fraction to avoid entering it as a date?
  • A. //
  • B. FR
  • C. Zero
  • D. Zero Space
  • Ans: D

17. Which of the following function will use to find the highest number in a series of number?
  • A. MAX(B1:B3)
  • B. MAXIMUM (B1:B3)
  • C. HIGH (B1:B3)
  • D. HIGHEST(B1:B3)
  • Ans: A

18. What does the NOW() function return?
  • A. It returns the serial number of the current date and time
  • B. It returns the serial number of the current date
  • C. It returns the serial number of the current time
  • D. None of the above
  • Ans: D

19. What value will display if the formula = $55.00 +5 is entered into a cell?
  • A. $60
  • B. 60
  • C. $55.00+5
  • D. $60.00
  • Ans: B

20. What is the shortcut key to insert current date in a cell?
  • A. CTRL + D
  • B. CTRL + T
  • C. CTRL + ;
  • D. CTRL + /
  • Ans: C

21. Which of the following syntax is correct regarding to SUM function in Excel?
  • A. =SUM (A1, B1)
  • B. =SUM (A1:B9)
  • C. =SUM (A1:A9, B1:B9)
  • D. All of the above
  • Ans: D

22. What is the shortcut key to hide entire column?
  • A. CTRL + –
  • B. CTRL + 0          
  • C. CTRL + H
  • D. CTRL + C
  • Ans: B

23. How to specify cell range from A9 to A99 in Excel?
  • A. (A9, A99)
  • B. (A9 to A99)
  • C. (A9 : A99)
  • D. (A9  A99)
  • Ans: C

24. Selecting the Column G & H then choose InsertColumns. What will happen?
  • A. 2 Columns will be inserted after Column F
  • B. 2 Columns will be inserted after Column G
  • C. 2 Columns will be inserted after Column H
  • D. 2 Columns will be inserted after Column I
  • Ans: A

25. How to restrict the values of a cell so that only whole numbers between 9 and 99 can be entered in a cell.
  • A. The Settings tab under the menu Format  Cells
  • B. The Settings tab under the menu Data  Validation
  • C. The Settings tab under the menu Data  Filter  Advanced Filter
  • D. the Settings tab under the menu Format  Conditional Formatting
  • Ans: B

26. Clear the contents by pressing “DELETE” key from a keyboard will clear 
  • A. Text Only
  • B. Format Only
  • C. Contents Only
  • D. Both Contents and Format
  • Ans: C


2 Which of the following shortcuts can be used to insert a new line in the same cell?
  • A. Enter
  • B. Alt + Enter
  • C. Ctrl + Enter
  • D. Shift + Enter
  • Ans: B

28. What is the quickest way to select entire worksheet?
  • A. Choose Edit  Select all from the Menu
  • B. Click on the first column, press Ctrl, and then click on the last column
  • C. Click on the first column, press Shift, and then click on the last column
  • D. Click on the rectangle box on the upper left corner where column headings and row headings meet
  • Ans: D

29. A smart tag will be removed from a cell when 
  • A. the cell is moved
  • B. the cell is hidden
  • C. the data in the cell is changed or deleted
  • D. the formatting of the cell is changed
  • Ans: C

30. Which of the following options is appropriate to show the numbers 9779851089510 in a cell?
  • A. Enclose the number is brackets
  • B. Place the character T before the number
  • C. Place the character TX before the number
  • D. Apply the Text format in the cell and type the numbers
  • Ans: D

31. Which of the following is correct syntax in Excel?
  • A. =IF(LogicalTest, TrueResult, FalseResult)
  • B. =IF(LogicalTest, (TrueResult, FalseResult))
  • C. =IF(LogicalTest, TrueResult) (LogicalTest, FalseResult)
  • D. =IF(LogicalTest, TrueResult), IF(LogicalTest, FalseResult)
  • Ans: A

32. Which of the following is correct?
  • A. =POWER(2^3)
  • B. =POWER(2,3)          
  • C. =POWER(2#3)
  • D. =POWER(2*3)
  • Ans: B

33. Selecting the Rows 5 & 6 then choose Insert->Row. What will happen?
  • A. 2 Rows will be inserted after Row 4
  • B. 2 Rows will be inserted after Row 5
  • C. 2 Rows will be inserted after Row 6
  • D. 2 Rows will be inserted after Row 7
  • Ans: A

34. If 4/6 entered in a cell without applying any formats, Excel will treat this as
  • A. Fraction
  • B. Number
  • C. Text
  • D. Date
  • Ans: D

35. If the values in A1 is “atoz” and B1 is “iq”, which function will return “[email protected]” in cell C1?
  • A. =A1 + “@” + B1
  • B. =A1 # “@” # B1
  • C. =A1 & “@” & B1
  • D. =A1 $ “@” $ B1
  • Ans: C

36. How to fit long texts in a single cell with multiple lines?
  • A. Start typing in the cell and press the Enter key to start another line
  • B. Use the Wrap Text option in the Format -> Alignment menu
  • C. Use the Shrink to Fit option in the Format -> Cells -> Alignment menu
  • D. All of above
  • Ans: B

37. If particular workbook have to open each time Excel started, where that workbook should be placed?
  • A. AUTOEXEC Folder
  • B. AUTOSTART Folder
  • C. EXCELSTART Folder
  • D. XLSTART Folder
  • Ans: D

38. If the cell B1 contains the formula = $A$1, which of the following statements is true
  • A. There is a relative reference to cell A1
  • B. There is an absolute reference to cell A1
  • C. Further changes in value of A1 will not affect the value of B1
  • D. Further changes in value of B1 will affect the value of A1
  • Ans: B

39. Worksheet can be renamed by 
  • A. Adding ? symbol at the end of filename while saving workbook
  • B. Click on Worksheet tab by Holding CTRL Key and type new name
  • C. Double Click on the Worksheet tab and type new name
  • D. Worksheet cannot renamed
  • Ans: C

40. What is the shortcut key to hide entire row?
  • A. CTRL + H
  • B. CTRL + R
  • C. CTRL + 9
  • D. CTRL + –
  • Ans: C

41. What is the shortcut key to insert a new comment in a cell?
  • A. F2
  • B. Alt + F2
  • C. Ctrl + F2
  • D. Shift + F2
  • Ans: D

42. Which option allows you to Bold all the negative values within the selected cell range:
  • A. Zero Formatting
  • B. Conditional Formatting            
  • C. Compare Formatting
  • D. Negative Formatting
  • Ans: B

43. What is the shortcut key to insert new sheet in current workbook?
  • A. F11
  • B. Alt + F11
  • C. Ctrl + F11
  • D. Shift + F11 
  • Ans: D

44. Which one is the last column header in Excel 2007?
  • A. XFD
  • B. XFX
  • C. XFL
  • D. XFT
  • Ans: A

45. In maximum, how many sheets can be set as default while creating new workbook?
  • A. 254
  • B. 255
  • C. 256
  • D. No Limit
  • Ans: B

46. New Comment option can be found under _________ tab.
  • A. Insert
  • B. Data
  • C. Review
  • D. View 
  • Ans: C

47. In Excel, by default Numeric Values appears in
  • A. Left aligned
  • B. Right aligned
  • C. Center aligned
  • D. Justify aligned 
  • Ans: B

48. To show/hide the grid lines in Microsoft Excel 2007
  • A. Page Layout -> Grid lines -> View
  • B. Insert -> Grid lines -> View
  • C. View -> Grid lines -> View
  • D. Edit -> Grid lines -> View
  • Ans: A

49. What will be the result if you type =A1=B1 in cell C1?
  • A. Yes or No
  • B. True or False
  • C. Value of A1
  • D. Value of B1 
  • Ans: B

50. In Excel _______ may not contain in Formula
  • A. Text Constant
  • B. Number Constant
  • C. Circular Reference
  • D. All of them
  • Ans: C

Post a comment

0 Comments